SOLK

SOLK: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten

Als een kind lichamelijke klachten heeft die zijn of haar dagelijks leven beperken, maar die niet of niet voldoende verklaard worden door een medische aandoening, spreken we van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijk Klachten, oftewel: SOLK. Bij 14.6% van alle 10-jarigen komt dit voor, maar bij meisjes vaker dan bij jongens. De meest voorkomende SOLK bij kinderen zijn buikpijn, hoofdpijn, pijn in spieren of gewrichten en moeheid.

Diagnose

Wij nemen de klachten van kinderen altijd serieus. Een kind wordt altijd eerst uitgebreid onderzocht door een medisch specialist voordat hij of zij de diagnose SOLK krijgt.

Als de diagnose gesteld is, zijn er verschillende behandelingen mogelijk:

  • Cognitieve gedragstherapie kan helpen om een kind te leren de dagelijkse bezigheden weer op te pakken en grip te krijgen op de pijn of moeheid. Er wordt dan niet op zoek gegaan naar psychische oorzaken, maar gericht op het ermee om leren gaan.
  • Kinderfysiotherapie kan helpen conditie op te bouwen en te trainen in bewegen.
  • Ergotherapeuten richten zich op de het trainen van dagelijkse activiteiten. Ook begeleiden zij het kind in het zoeken naar de juiste balans tussen belasting en belastbaarheid. Zij geven tips voor een regelmatig leefpatroon.

Het doel is dat een kind ondanks de pijn of vermoeidheid, niet meer beperkt wordt in het dagelijks functioneren. Verder van belang is een regelmatig leefpatroon op het gebied van eten, slapen en bewegen. En na de diagnose hoeft u niet meer ongerust te zijn over een onderliggende medische oorzaak. Wij geven ook graag uitleg over SOLK en waarom de klachten kunnen blijven bestaan.

Behandeling bij Kinderpraktijk KUBUS

Bij Kinderpraktijk KUBUS werken we samen aan een multidisciplinaire behandeling waarin alle bovengenoemde aspecten behandeld worden. Er werken kinderfysiotherapeuten en kinderergotherapeuten die veel ervaring hebben met kinderen met SOLK, extra cursussen gevolgd hebben en veel affiniteit hebben met de doelgroep. Samen met de kinderpsycholoog maken we een behandeling op maat voor uw kind.

Wat voegen de verschillende disciplines toe aan de behandeling?

Kinderfysiotherapie is vooral gericht op het stapje voor stapje opbouwen van bewegingsactiviteiten. Wanneer een kind bijvoorbeeld door pijn in de benen maar 100 meter kan lopen, maar graag een half uur buiten met de hond wil kunnen wandelen, kunnen we gericht naar dat doel toe werken. De kinderfysiotherapeut maakt dan samen met het kind een plan om in behapbare stukjes iedere week, letterlijk, een stapje verder te komen. Hierbij kunnen de kinderfysiotherapeuten ook ontspannings- en ademhalingstherapie geven.

We maken niet alleen plannen om vooruit te gaan. Sommige kinderen met SOLK gaan juist over hun eigen grenzen heen en doen te veel op een dag. De ergotherapeut begeleidt het kind en de ouders om dit te reguleren.  Zij maakt samen met het kind een plan gemaakt om te leren waar de eigen grenzen liggen en hoe ze haar dag in deelt. Ergotherapeuten kijken ook naar de dagelijkse activiteiten. Hoe kan een kind zich pijnloos aankleden, op een trapje klimmen om een kopje uit de kast te pakken, veters strikken of op school een boek uit de kast pakken. Dit gaat dus niet alleen over het thuis bewegen, maar de kinderfysio- of ergotherapeut overlegt ook met school en sportclubs om hier activiteiten verder op te bouwen.

De kinderpsycholoog gaat samen met het kind proberen meer grip te krijgen op de pijn of vermoeidheid. Hiervoor is het belangrijk dat het kind inzicht krijgt in de wijze waarop gedachten, gevoelens en gedrag samenhangen met de pijn- of vermoeidheidsklachten en hoe verandering van denken en gedrag de klachten en de gevolgen van de klachten kunnen beïnvloeden.

Mocht je vragen hebben over de behandeling van kinderen met SOLK, neem dan gerust contact met ons op!

Kinderpraktijk KUBUS poppetje 4
Kinderpraktijk KUBUS poppetje 3
Kinderpraktijk KUBUS poppetje 2
Kinderpraktijk KUBUS poppetje 4

© kinderpraktijkkubus.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Privacyverklaring |
Kinderfysio voor regio 's-Hertogenbosch (centrum, noord), Vliert en Muntel, Rosmalen en Groote Wielen, Empel, Maaspoort